Condensvorming door temperatuur en luchtvochtigheid
Glas vertoont condensvorming wanneer vocht zich op het glasoppervlak afzet. Bij lage buitentemperaturen en hoge luchtvochtigheid kan de buitenzijde beslaan, vooral in de ochtenduren tijdens het voorjaar en najaar. Met stijgende buitentemperaturen en afnemende luchtvochtigheid verdwijnt de condens vanzelf.

Condensvorming is een goed teken
Condensvorming ontstaat nooit als gevolg van een productiefout. Het beslaan van glas geeft juist aan dat het glas uitstekende warmte-isolatie biedt. Bij beglazing met een hoge thermische isolatie, zoals HR++ glas, is het waarschijnlijker dat condensvorming optreedt in vergelijking met dubbel glas of enkel glas met een lagere warmte-isolatie.

Condensvorming is onvermijdbaar
Condensvorming blijft een natuurlijke reactie, waarbij het voorkomen of tegengaan ervan niet mogelijk is. Hoewel het droogwrijven van de ruit een tijdelijke oplossing biedt, zal de condens terugkeren zolang de buitentemperatuur laag blijft en de relatieve luchtvochtigheid hoog is.

Het beslaan van glas is niet schadelijk
Ondanks dat het onmogelijk is om beslaan van uw ruit te voorkomen, hoeft u zich geen zorgen te maken over schade door condensvorming. De buitenzijde van het glas is altijd ontworpen met een afwatering, waardoor het risico op stilstaand vocht door condensvorming wordt vermeden.

Condensvorming aan binnenzijde
Naast het feit dat condens aan de buitenzijde van het glas kan ontstaan, is het ook mogelijk dat het glas aan de binnenkant beslaat. Dit duidt vaak op onvoldoende ventilatie. Dit probleem doet zich meestal voor bij minder goed isolerend glas, waardoor vocht in huis condenseert en op het glas neerslaat.

In tegenstelling tot condensvorming aan de buitenzijde is condensatie aan de binnenzijde goed te voorkomen door:

  1. Het vervangen van de beglazing door hoogwaardig isolatieglas.
  2. Zorg te dragen voor een goede en constante ventilatie van de ruimte.