Hoe lang gaat isolatieglas mee?
Technische levensduur isolatieglas wel 30 of 40 jaar
De technische levensduur van isolerend dubbelglas zou ‘slechts’ tien jaar zijn? Daarna moeten de ruiten vervangen worden. Klopt dit? Nee dit klopt niet. Degene die dat denkt verwart de garantieperiode met de levensduur. Als je een isolatieruit met een butylkit randafdichting theoretisch beschouwt kom je uit op een levensverwachting van tussen de dertig en veertig jaar. Uit metingen in de praktijk blijkt dit ook aardig goed te kloppen. Natuurlijk is deze levensduur van verschillende factoren afhankelijk.
Vooral de plaatsing is daarbij van belang. Als glas niet conform NPR3577 wordt geplaatst en daardoor bijvoorbeeld de randverbinding te zwaar wordt belast of te veel in contact komt met water en/of vocht zal de levensduur aanzienlijk lager liggen.
Al eerder besteedden we in deze rubriek aandacht aan gasverlies in een met Argon gas gevulde spouw en de invloed daarvan op de isolatiewaarde van dubbelglas. Op basis van de productnormen (NEN-EN 1279-reeks) mag een maximaal gasverlies optreden van 1 procent per jaar. Het is dus inderdaad zo dat in de loop der tijd wat Argon gas verloren gaat. Door de huidige hoogwaardige manier van gasvulling kunnen wij redelijkerwijs uitgaan van een gemiddelde gasvulling van 98 procent. Hiervan gaat dus maximaal 1 procent van het totale gasvolume per jaar verloren. Na één jaar is er dan nog 97,02 procent over. Het volgende jaar gaat er wederom maximaal 1 procent van het totaal verloren; dus 1 procent van 97,02, etc. De Ug-waarde van isolatieglas wordt berekend op basis van een 90 procent gasvulling en daarbij geldt een tolerantie van 5 procent. Dit houdt concreet in dat er na vijftien jaar nog steeds een zodanige gasvulling aanwezig is dat de, bij levering, gedeclareerde Ug-waarde van toepassing is. Bovendien speelt het gasvolume geen grote rol in de Ug-waarde berekening: tussen glas met een volledig gasgevulde spouw en een luchtgevulde spouw zit gemiddeld een Ug-waarde verschil van circa 0,2 tot 0,3 W/m2K. Dit is weer afhankelijk van de spouwbreedte en emissiviteit van de gebruikte coating.