Veiligheidsglas niet nodig in een zijlicht. Fabel of Feit?
Veiligheidsglas in een zijlicht hoeft niet aan twee zijden.
Er heerst nog steeds onduidelijk of veiligheidsglas toegepast dient te worden in deuren en zijlichten. Is het een fabel of een feit dat veiligheidsglas in een zijlicht nodig is?
Het antwoord is: Tweezijdig veiligheidsglas in een zijlicht is nodig. Het is dus een fabel.
Voor glas in deurconstructies volgens type constructie III wordt niet alleen het deurvlak zelf beschouwd, maar ook het glas dat zich in het zijlicht direct aangrenzend aan de deur bevindt. Hierbij wordt er een zone aangehouden met een breedte van 0,30 m, horizontaal gemeten vanuit de dagkant van het deurkozijn, tot het direct in het vlak aangrenzende zijlicht. Indien er in deze zone zich een glasoppervlak bevindt, dan moet deze aan dezelfde eisen voldoen als het glas volgens situatie III in het deurvlak.
Veiligheidsglas in deuren en in zijlichten toepassen is een feit.
In het geval van isolatieglas of een scheidingsconstructie met meerdere glasbladen die aan beide zijden bereikbaar zijn, zullen dus beide zijden met veiligheidsglas conform NEN 3569:2011 toegepast moeten worden. Voor deurconstructies volgens type constructie III geldt dat deze altijd (ongeacht de toepassing) als twee zijden bereikbaar moeten worden beschouwd. Voor zijlichten betekent, dit dat nagenoeg iedere ruit aan dezelfde eisen moet voldoen als het glas in het deurvlak.
Wat is veiligheidsglas
Wat voldoet aan de classificatie van veiligheidsglas? Veiligheidsglas bestaat uit een enkele glasplaat die een speciale hittebehandeling heeft gehad, of uit minimaal 2 glasplaten met daartussen een transparante, klevende kunststoffolie (PVB). Veiligheidsglas kan een letselbeperkende, doorvalveilige, inbraakwerende of brandwerende werking hebben.