Enkel Glas Amersfoort
Wat is enkel glas?
Enkel glas, ook float glas genoemd, is de basis van nagenoeg alle glassoorten. Het gesmolten glas wordt vanuit de (float) oven in een bad met vloeibaar tin gegoten, waarbij het glas blijft drijven op het tin. Hierdoor ontstaat er na het afkoelen een vlakke glasplaat.
Doordat enkel glas in verschillende diktes wordt geproduceerd, is het voor veel doeleinden inzetbaar. Enkel glas dient tevens als basis voor het creëren van onder andere gelaagd glas, gehard glas en dubbel glas. Ook het geluidswerend-, zonwerend- en veiligheidsglas wordt op deze basis geproduceerd.
Toepassing van enkel glas
In tegenstelling tot jaren geleden, wordt enkel glas tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt als standaard buitenbeglazing voor woningen of gebouwen. Dit komt omdat er in de tussentijd veel isolerende (en daarmee meer zuinige) alternatieven zijn ontwikkeld.
Enkel glas wordt gebruikt voor binnenruimten zoals bovenlichten van deuren. In scheidingswanden douchewanden, achterwanden, binnendeuren en planken wordt tevens enkel glas toegepast (veiligheidsglas). Je kunt enkel glas dan ook gebruiken in verschillende soorten kozijnen: van hout tot staal en van aluminium tot kunststof. Daarnaast heeft enkel glas een hoge lichtdoorlaatbaarheid. Het glasoppervlak is perfect vlak en van gelijkmatige dikte, waardoor het zich goed laat gebruiken én bewerken. Zo is het geen probleem om het te bestickeren, bedrukken, bestralen en verlijmen. Ook is enkel glas over het algemeen erg licht van gewicht. Dit maakt enkel glas een veelzijdig product.
Verschillende soorten enkel glas Amersfoort
Enkel glas komt in één soort, maar kan vervolgens weer verwerkt worden tot verschillende soorten glas. Hieronder vind je een kort overzicht van de door ons aangeboden soorten. Op de verschillende productpagina’s vind je nadere informatie en tevens de mogelijkheid om de verschillende producten te bestellen.
- Extra helder glas
Dit glas staat ook bekend als ‘diamant glas’ en wordt gekenmerkt door de helderheid en lichtdoorlaatbaarheid (in vergelijking met normaal enkel glas). Ook ligt het ijzergehalte lager dan bij normaal enkel glas, waardoor er geen groene kleur optreedt. Doordat dit glas kristalhelder is, wordt het (naast woning doeleinden) ook veel gebruikt in musea en winkeletalages.
- Ets-/Satijnglas
In de volksmond wordt dit type glas vaak ‘melkglas’ genoemd (niet te verwarren met matglas of gelaagd glas met matte folie – dit is niet hetzelfde!). Dankzij een bewerking met zuur, heeft etsglas een gematteerde uitstraling. Hoewel dit glas niet transparant is, laat het evengoed wel licht door. Dankzij deze goede combinatie, wordt het glas voornamelijk gebruikt om privacy te waarborgen. Denk hierbij aan voordeuren en badkamer- en toilet ramen.
- Gelaagd glas
Veiligheidsglas, zoals gelaagd glas ook bekend staat, bestaat uit twee of meerdere glasplaten waartussen kunststoffolies zijn aangebracht. Afhankelijk van de samenstelling van deze glasplaten en het toevoegen van folies kan het worden toegepast als veiligheidsglas: zo kan het geluids-, inbraak en kogelwerend zijn. De transparante glasfolie zorgt ervoor dat het glas bij eventuele breuk één geheel blijft. Zo ontstaan er geen gevaarlijke scherven, dit helpt bij het voorkomen van persoonlijk letsel. Volgens NEN 3569:2011 dient veiligheidsglas (waaronder gelaagd glas) toegepast te worden in nagenoeg iedere situatie waar de ruit onder of gelijk aan 850mm, gemeten vanaf het vloeroppervlak, met letselbeperkende beglazing uitgevoerd te zijn. Dit geldt voor de zijde van de ruit welke bereikbaar is voor personen.
- Gehard glas
Gehard glas is vijf keer sterker dan ‘normaal’ enkel glas. Gehard glas wordt toegepast als veiligheidsglas in een deur maar ook als glazen (douche)deur, scheidingswand, keuken achterwand, glazen tafelblad. Wanneer er een breuk ontstaat, barst een plaat van gehard glas in duizenden kleine glaskorrels, wat de kans op lichamelijk letsel enorm verkleint. Gehard glas is weer onder te verdelen in talloze soorten, wat ervoor zorgt dat er voor iedere situatie een passend product beschikbaar is.
- Gekleurd glas
Dit glas is beschikbaar in verschillende varianten (enkel glas ongehard en gehard) en kleuren, zoals de naam al doet vermoeden. Het toepassen van gekleurd glas geeft een unieke uitstraling aan deuren, vitrines en glazen planken. Beschikbare kleuren zijn blauw, brons, grijs en groen.
- Figuurglas
Net als etsglas, laat figuurglas licht door, hoewel het niet in alle gevallen transparant is. Het glas is voorzien van een oneffen structuur met onder andere strepen, druppels, bobbels en ribbels. Dit privacy bestendige glas wordt veel gebruikt in glas-in-lood werken en is ook beschikbaar in een geharde (veiligheids) variant.
- Gehard/gelaagd glas
Zoals de naam doet vermoeden, is dit een combinatie van de beste eigenschappen van de twee glassoorten. Dit resulteert in een nog veiliger glas wat bijeen gehouden wordt bij een breuk (dankzij de transparante glasfolie). Het veiligheidsglas wordt veelal toegepast op plaatsen waar doorvalveilige situaties van toepassing zijn, zoals een glazen balustrade en trappenhuizen.
- Brandwerend glas
Dankzij de brandwerende functie biedt dit type glas extra veiligheid, hoewel het niet in alle gevallen officieel veiligheidsglas is. Brandwerend glas wordt het meest toegepast in kozijnen, ramen, deuren en wanden die als brandcompartiment scheiding dienen. Er zijn verschillende classificaties beschikbaar, waarbij het grootste onderscheid wordt gemaakt in de mate van brandveiligheid (weergegeven in minuten).
- Geluidswerend glas
Zoals de naam al doet vermoeden, is dit type glas perfect om geluidsoverlast van buiten te beperken, of juist privacy te waarborgen door geluid binnenskamers te houden. Geluidswerend glas wordt veel geplaatst in kantoorruimtes, patiëntenkamers, muziek- en concertzalen, theaters en vergaderruimtes.
Wat kost enkel glas?
De prijzen voor enkel glas verschillen per glassoort. Zo is standaard enkel glas vanzelfsprekend voordeliger dan geluidswerend enkel glas. Je vindt een specificatie van de verschillende prijzen op de productpagina’s.
Enkel glas op maat bestellen
Bij GlasGigant.nl kan je via de website heel eenvoudig alle soorten glas (en maten) bestellen. Bij ieder product vind je een overzichtelijke weergave van de toepassingsmogelijkheden en eventuele gebruiksadviezen. Zo kun je op een handige manier bepalen welk type glas aansluit op jouw situatie.
Wanneer je vervolgens zelf het type, de aantallen en bijbehorende afmetingen (gewenste dikte) bij elkaar klikt, zorgen wij dat je wordt voorzien van de gewenste glasplaat (op maat). Omdat je ook zelf het aflevermoment bepaalt, leveren de glasfabrieken wanneer het jou uitkomt. Het glas zelf ophalen bij de glasfabriek in Nieuwegein of Ede kan natuurlijk ook. Slechts drie eenvoudige stappen voor een vakkundig resultaat.
Het glas wordt in principe onbewerkt bij je afgeleverd. Wanneer je graag wenst dat (bijvoorbeeld) de randen wel bewerkt worden, dan kan je dit aangeven tijdens de bestelprocedure. Uiteraard regelen wij dat voor je.
Hulp bij het selecteren
Wij kunnen ons goed voorstellen dat het je, na het zien van alle verschillende enkel glassoorten, een beetje is gaan duizelen. Wanneer je twijfelt over de meest geschikte glassoort, zijn wij jou dan ook heel graag van dienst. Ook voor het verstrekken van meer informatie of het afstemmen van productdetails ben je bij ons aan het juiste adres. Je kunt ons tijdens kantooruren bereiken via de telefoon, e-mail of de live chat op onze website. Al onze contactgegevens en een overzicht van de veel gestelde vragen, vind je bij het tabblad Klantenservice. Wij helpen je graag!