Monumentenglas Klassiek
Monumentenglas Klassiek
Monumentenglas Klassiek is licht welvend glas dat wordt toegepast in gebouwen vanuit 1920 tot 1965. Door de zeer dunne samenstelling, vanaf 9mm, is het zeer geschikt voor oude houten ramen en stalen frames met een zeer smalle sponning. Dit extra dunne isolatieglas biedt optimaal comfort en is energiebesparend door de zeer gunstige isolatiewaarde.
Monumentenglas plaatsingsvoorschrift
Er zijn meerdere mogelijkheden om monumentenglas of te wel extra dun dubbel glas te plaatsen. Het plaatsen van monumentenglas Modern, Klassiek en Ambachtelijk in houten of stalen kozijnen kan op twee manieren: in een geventileerd systeem of een gesloten systeem.
Afwerking met Zwaluw MonuStop®
Zwaluw Monustop® is een elastisch blijvende stoppasta op basis van MS-polymer. Het product is reukloos, neutraal en isocyanaat vrij. Het product hardt uit onder invloed van luchtvochtigheid en vormt een stug elastisch rubber.
Zwaluw Monustop® is bedoeld voor het plaatsen van enkele -, dubbele – en monumentale beglazing in houten, betonnen en stalen ramen waar een stopzoom gewenst is. Zwaluw Monustop® kan na huidvorming worden overschilderd met zowel watergedragen als synthetische (ook 2010) verven. In verband met de enorme diversiteit aan verfsystemen adviseren wij u vooraf een test te doen.
Op schone, droge, stof-, vetvrije en geschilderde ondergronden, zonder primer (met twee lagen van een daarvoor geschikte verf). Overschilderbaar na doorharding, afhankelijk van de laagdikte, 2 tot 10 dagen met daartoe geschikte Alkydhars grondverf c.q. aflakken. Gemakkelijk verwerkbaar met behulp van hand of luchtdrukpistool. Binnen 10 minuten strak en kantig afwerken met siliconenafstrijkrubber, in verband met rubbervorming. Voor meer informatie: http://www.denbraven.nl
Voor het plaatsen van monumentenglas Modern, Klassiek en Ambachtelijk mag stopverf niet worden toegepast. Alle soorten stopverf bevatten lijnolie. Deze tasten de randafdichting van extra dun dubbel monumentenglas en enkel gelaagd monumentenglas aan.
Garantie
De garantie op monumentenglas Modern, Klassiek en Ambachtelijk geplaatst in een gesloten systeem bedraagt twee jaar. Deze plaatsing dient te voldoen aan de plaatsingsvoorschriften die door de fabrikant zijn voorgeschreven.
Er wordt op extra dun dubbel monumentenglas Modern, Klassiek en Ambachtelijk vijf jaar garantie verleend wanneer het in een geventileerd systeem is geplaatst. Deze plaatsing dient te voldoen aan de geldende normen (NPR 3577) voor het plaatsen van isolerend dubbel glas.
Tevens dient bij beide plaatsingssystemen aangetoond te worden dat er voldoende onderhoud is gepleegd aan de omringende constructie en/of aan de sponningafdichting volgens de AOD-2011.
Eigenschappen
In monumentenglas Klassiek en Ambachtelijk komen "pitten, zakkers, (trek-)strepen, krasjes, belletjes en etsvlekjes" voor in horizontale en verticale richting. Dit is inherent aan het product evenals dat erin partijen en/of naleveringen structuurverschillen voor kunnen komen. De aanwezigheid hiervan geeft geen mogelijkheid en reden tot reclamatie.
Looprichting welving
Monumentenglas Klassiek en Ambachtelijk wordt willekeurig uit grote glasplaten gesneden. Dit houdt in dat de richting van de welving (zweem, wemeling) per ruit kan verschillen. Indien gewenst dat de looprichting van alle ruiten dezelfde is, is dit in overleg en tegen een meerprijs mogelijk. Uiteraard is dit onder voorbehoud van de opgegeven maatvoeringen.
Maximale afmetingen
Monumentenglas Modern, Klassiek en Ambachtelijk is gebonden aan maximale afmetingen. Deze bedraagt 1,5m² en is afhankelijk van de glassamenstelling en de breedte en hoogte verhoudingen. De parallelliteit van ruiten groter dan 1m² kan niet worden gegarandeerd. Dit geeft dan ook geen mogelijkheid en reden tot reclamatie.
Indicatieve levertijden
De levertijd van het Monumentenglas Modern, Klassiek en Ambachtelijk en Monumentaal veiligheidsglas Klassiek bedraagt circa 15 werkdagen.
Let op: Voor de aanhechting en verdraagzaamheid van kitten en stoppasta’s kunnen wij geen verantwoording nemen. Wij adviseren deze altijd eerst te testen, op onder andere verdraagzaamheid, alvorens deze toe te passen.